|
Kapsül Business
23 Nisan 2022
|
|
Toplam sözcük sayısı: 940 - Ortalama okuma süresi: 4 dakika
📉 Mart ayından bu yana yükselişini sürdüren BIST 100 endeksi, bu haftayı ise yüzde 1'lik düşüşle kapattı.
$ 14.74 TL - € 15.92 TL - ₿ 39 bin 599 dolar - ETH 2 bin 960 dolar
|
|
|
|
Netflix ‘zap’landı
Streaming platformu Netflix, 2022’nin ilk çeyreğinde 200 bin abone kaybettiğini açıkladı. Bu dönemde Netflix’in abone sayısının 2.5 milyon kişi artması bekleniyordu. Şirketin dünya genelindeki toplam abone sayısı 221.6 milyon olarak açıklandı.
Netflix, yaklaşık 100 milyon hanenin başka hesapların şifreleriyle hizmeti ücretsiz olarak kullandığını tahmin ediyor. Şirket, şifre paylaşımını önlemek üzerine çalışıyor.
Ukrayna’daki savaş ile beraber Rusya pazarından çekilen Netflix, bu kararla 700 bin abone kaybettiğini de ekledi. ABD ve Kanada’daki abonelik fiyatlarının artmasıyla 600 bin abonenin daha Netflix’in hizmetlerini kullanmayı bıraktığı belirtildi. Şirket, önümüzdeki çeyrekte de 2 milyon abone kaybedebileceğini öngörüyor.
Açıklamayla beraber Netflix hisseleri yaklaşık yüzde 40 değer kaybetti. Şirketin önemli yatırımcılarından William Ackman, 1.1 milyar dolarlık yatırımını geri çekti.
Buna rağmen şirket, 2022’nin ilk çeyreğinde önceki yıla kıyasla gelirlerinin yüzde 9.8 artarak 7.8 milyar dolara ulaştığını belirtti. Aynı dönemde kâr ise yüzde 6'dan fazla düşüşle yaklaşık 1.6 milyar dolara geriledi.
Dahası
Netflix, artan rekabet ortamında abone sayısını ve abonelik seçeneklerini artırmak için reklam destekli ve uygun fiyatlı alternatifler sunmayı planladığını duyurdu.
Duyurunun ardından Netflix, animasyon dizileri The Twits, Bone ve Toil and Trouble’ı iptal etti.
Netflix’in açıklamasını takiben Disney+ ve Hulu servislerini bünyesinde bulunduran Disney’in hisseleri yüzde 3.9 düşüş yaşadı. Roku ise yüzde 5.4 değer kaybetti. HBO Max, Discovery+ ve CNN+’ı bünyesinde bulunduran Warner Bros. Discovery yüzde 5.3 değer kaybederken, Paramount’un spor odaklı streaming servisi FuboTV ise yüzde 6.6 düşüş yaşadı.
|
|
|
|
NASA, ABD merkezli ve uydu iletişim teknolojileri alanında faaliyet gösteren altı şirkete toplam 278.5 milyon dolar finansman sağlayacağını açıkladı. NASA’dan finansman almayı başaran şirketler Immarsat Government, Kuiper Government Solutions (KGS), SES Government Solutions, Space Exploration Technologies (SpaceX), Telesat U.S. Services ve Viasat Incorporated oldu. Toplam finansmanın en büyük payını alan şirket, 69.95 milyon dolar ile Elon Musk’ın şirketi SpaceX oldu. Kuiper Government Solutions 67 milyon, Viasat Incorporated 53, Telesat U.S. Services 30.65, SES Government Solutions 28.96 ve Immarsat Government 28.6 milyon dolar finansman aldı.
Getir, iş ve çalışan arayanlar için geliştirdiği yeni hizmeti Getirİş’i kullanıma sundu. Getir, 2019 yılından beri hizmet veren iş platformu Hemeniş’in çoğunluk hisselerini satın almıştı. Satın alma sonrasında Getir, kullanıcıların canlı harita üzerinden iş ilanlarını, iş arayanların profillerini ve verdikleri hizmet detaylarını gösteren Getirİş’i 81 ilde eşzamanlı olarak kullanıma açtı.
ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’na (SEC) yapılan bildirimde, Tesla ve SpaceX’in kurucusu Elon Musk, Twitter’ı satın almak için 46.5 milyar dolarlık finansman sağladığını belirtti. Musk ayrıca, 21 milyar doları öz kaynak olmak üzere toplam 33.5 milyar dolarlık kaynak ayırmayı planladığını bildirdi. Morgan Stanley dahil bankaların ise 13 milyar dolarlık kredi sağlamayı kabul ettiği belirtildi.
- Musk, Twitter’ı satın alma teklifinin kabul edilmesi hâlinde şirketin yönetim kurulunda görev alacak kişilere maaş ödenmeyeceğini de duyurmuştu.
Spotify, geçen sene denemelerine başladığı video podcast özelliğini ABD, Birleşik Krallık, Avustralya ve Yeni Zelanda’daki içerik üreticilerinin kullanımına açtı. Bu ülkelerdeki içerik üreticileri Spotify’a Anchor aracılığıyla video podcast yükleyebilecek. Spotify, zamanla bu özelliği diğer pazarlara da açmayı hedefliyor.
LC Waikiki, maymun ikonunu farklı tasarımlarla yeniden yaratarak tasarladığı NFT koleksiyonunu satışa çıkardı. NFT pazaryeri OpenSea’de satışa sunulan LC Waikiki Vintage Maymun Koleksiyonu’nun satışlarından elde edilen gelir, Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı’na (TEGV) bağışlanacak.
|
|
|
|
Fransa merkezli dijital müzik platformu Deezer, 1.13 milyar dolar değerinde bir SPAC anlaşmasıyla halka arz edilecek. Anlaşmanın temmuz ayında kapanması bekleniyor.
iyzico, Dogma Alares ve ETID tarafından hazırlanan 2021 Türkiye E-Ticaret Ekosistemi Raporu yayımlandı. Rapor, 2021 yılında e-ticaret işlem sayısının önceki yıla kıyasla yüzde 46 oranında artarak 3.4 milyar adet siparişe ve yüzde 69 artarak 381.5 milyar TL hacme ulaştığını gösteriyor. E-ticaret alışverişleri kapsamında tüketiciler 2021 yılında her alışverişte ortalama 170 lira harcadı. 2021 yılında en yüksek satış hacmi 26 Kasım Cuma yani Black Friday günü elde edildi. 26 Kasım’da aynı yılın ortalama bir gününe kıyasla 3 kat satış ve 1.8 kat işlem hacmi gerçekleşti. 2021 yılında en çok tercih edilen ödeme yöntemi yüzde 56 ile kredi kartı oldu. Kredi kartları aracılığıyla 1.6 trilyon lira tutarında alışveriş yapıldı.
Elon Musk’ın altyapı şirketi The Boring Company; Vy Capital ve Sequoia Capital liderliğinde düzenlenen Seri C turda aldığı 675 milyon dolar yatırım ile değerlemesini 5.675 milyara çıkardı. Yatırım turuna Valor Equity Partners, Founders Fund, 8VC, Craft Ventures ve DFJ Growth da katıldı. The Boring Company, bu yeni yatırımı Loop projelerini inşa etmek ve ölçeklendirmek ve şirketin yeni nesil tünel açma makinesi Prufrock’u hızlandırmak ve büyütmek için kullanacak.
Yerli şirket kurma platformu Mükellef, Finberg liderliğindeki yatırım turunda 20 milyon dolar değerleme üzerinden 1 milyon dolar yatırım aldı. Yatırım turuna Finberg dışında Colendi, hiVC ve Agah Uğur dahil olmak üzere altı melek yatırımcı katıldı. Mükellef, yatırımı yurtdışı pazarlarda büyümek ve yeni pazarlara açılmak için kullanacak.
|
|
|
|
Grammy Ödüllü pop yıldızı Olivia Rodrigo ile güzellik markası Glossier Inc., bir işbirliğine imza atıyor. Rodrigo ve Glossier; ürün geliştirme, sosyal medya içerikleri ve reklam kampanyaları alanlarında işbirliği yapacak. Bu kapsamda ilk olarak Rodgrigo, Glossier ürünlerinden bir ‘Favorilerim’ seçkisi hazırlayacak.
- Glossier, ilk defa bir ünlüyle bir ortaklığa imza atıyor.
‘Call of Duty: Warzone’ ve ‘Call of Duty: Vanguard’ oyunlarının yeni oynanabilen karakteri Snoop Dogg oldu. ‘Tracer Pack: Snoop Dogg Operator Bundle’ isimli paket ile birlikte oyuncular Snoop Dogg’un kendi kaydettiği hazır sesli mesajlara ve taarruz tüfeği West Coast Bling, SMG Tha Shiznit ve keskin nişancı tüfeği Bong Ripper olacak şekilde üç farklı silah şemasına kavuşacak.
CNN’i bünyesinde bulunduran Warner Bros. Discovery, bir ay önce kullanıma açılan dijital yayın platformu CNN+’ın ay sonunda kapatılacağını açıkladı. Şirket, abonelerine paralarının iade edileceğini duyurdu.
Stanley Kubrick’in ünlü filmi ‘The Shining’den hatırladığımız baltayla kapı kırma sahnesinde kullanılan balta, Gotta Have Rock and Roll müzayede evinden açık artırmayla satışa çıkarılacak. Baltanın açılış fiyatı 100 bin dolar olacak.
|
|
|
|
- Architectural Digest’ten seçki: Dünyanın sürdürülebilir mimarlığı yeniden tanımlayan en güzel 6 binası
- Dezeen seçkisi: Coachella’dan sanat eserleri
- Fontaines D.C.’den yeni albüm: Skinty Fia
- The Batman filminde Penguin karakterini canlandıran Colin Farrell’ın göz kamaştırıcı dönüşümü...
|
|
|
Bülteni Paylaş
Takip Edin |
|
Kapsül'ü sosyal medya'da takip edin! |
|
|
|
|
|
|
|