2 Mart'ta başlayan ‘kontrollü normalleşme’ sürecinin ardından koronavirüs vaka sayısında artış yaşanıyor.
Hekimlerin ortak görüşü, birinci dalganın üçüncü pikinin yaşandığı yönünde.
Bilim Kurulu üyesi Doç. Dr. Sema Turan bu durumu şöyle anlatıyor: "Sayılar 20 binleri geçtikten sonra potansiyel olarak hasta sayıları da artar. Artan hasta sayısı hastaneye ihtiyacı artırır. Bu görüntü daha önce yaşadığımız artan vaka ve hasta sayılarına benzemekte.”
Bakanlık ve hekimler, artışın nedeni olarak İngiltere kaynaklı varyantın etkisine vurgu yapıyor. Bu varyantın bulaşma hızının yüzde 40 ila 70 oranında daha yüksek olduğu biliniyor.
Türkiye’de ayrıca Güney Afrika, California-New York ve Brezilya kaynaklı varyantlar da görülüyor.
Bakanlığa göre vaka artışı hastanelere aynı oranda yansımadı. 65 yaş üstünün yüzde 91’inin aşı olması bu durumdaki en büyük etken olarak değerlendiriliyor.
Ancak hekimler aynı görüşte değil...
Yoğun bakımların dolmaya başladığını söyleyen Ege Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mehmet Uyar, “Önceki dalgalarda yatışlarda çoğunluk 65 yaşın üstündeyken, şimdi 65 yaşın altına indi. Tedavi süreleri de uzadı. Öncesinde hastaları yoğun bakımdan iki üç haftada çıkarırdık. Şimdi bu, üç-beş hafta oldu" diyor.
Dahası
İstanbul’daki üç pandemi hastanesinde, Covid-19 tedavisi gören çocukların sayısında artış görüldü.
- Cerrahpaşa’dan Prof. Dr. Haluk Çokuğraş: “İngiliz varyantı, çocuk ve gençler arasında ciddi hastalığa neden olmaya başladı.”
- Ege Üniversitesi’nden Prof. Dr. Zafer Kurugöl: “Pandeminin birinci döneminde çocuklardan ebeveynlere bulaş olurken, şimdi tersi yaşanıyor.”
Sabah’ın haberine göre aralarında İstanbul, Ankara, İzmir’in de bulunduğu 22 ilde Ramazan ayı boyunca yeni kısıtlamalar uygulanacak. Bu karar, nisan ayının ilk haftasındaki risk haritasına göre alınacak.
AKP Grup Başkanvekili Cahit Özkan, kongredeki kalabalığa ilişkin eleştirilere yanıt verdi: “Yatay çekimden ötürü alan dar olarak görünüyor ve kalabalık iç içe geçmiş gibi yansıyor."