Hükümet, 2 Mart’ta başlayan ‘kontrollü normalleşme’nin ardından yükselen günlük vaka sayısını düşürmek için ‘dinlendirme’ formülünü konuşuyor.
Vaka sayısının düşmemesi halinde, turizm sezonunun sekteye uğrayacağı düşünülüyor.
Sağlık Bakanı Koca, vakaların yüzde 40’ının görüldüğü İstanbul’da, mart başına göre 10 kat artış olduğunu söylemişti. Ülke genelindeki vakaların yüzde 85’ini varyantlar oluşturuyor.
13 Nisan Salı günü yapılacak kabine toplantısının ardından yeni tedbirlerin açıklanması bekleniyor.
Reuters'a "Daha sert önlemler almak dışında bir çözüm yok gibi görünüyor" diyen üst düzey bir hükümet yetkilisi, şöyle devam ediyor: “Tam kapanmanın ekonomiyle ilgili tarafları var. Uygulamak zor ama yine de tam olarak bu seçeneği saf dışı bırakmak kolay değil.“
Yetkili, şehirlerarası seyahatin sınırlandırılması, 20 yaş altı ve 65 yaş üstüne sokağa çıkma kısıtlaması ve spor ile eğlence tesislerinin kapatılması gibi önlemlerin olabileceğini belirtti.
Ajans, Bilim Kurulu üyelerinden de görüş aldı. Kurulun ‘tam kapanma’ talep ettiğini aktaran üyeler, bunun olmaması halinde şehirlerarası seyahatin kısıtlanması ve kademeli mesaiye geçilmesini istiyor.
Dahası
Bakanlık genelgesine göre iftar ve sahur gibi toplu etkinliklere izin verilmeyecek.
IPSOS araştırmasına katılanların yüzde 76’sı, en az 15 günlük ‘tam kapanma’ istedi. 2 Mart’ta başlayan ‘kontrollü normalleşme’yi yanlış bulanların oranı ise yüzde 49.