Sağlık Bakanlığı verilerine göre Ocak 2010 ile Ocak 2019 tarihleri arasında Türkiye’de, 18 bin 772 kişi intihar etti. En çok intiharın yaşandığı il ise İstanbul oldu.
Veriler, CHP’li vekil Veli Ağbaba’nın 2019’da verdiği soru önergesine iki yıl sonra gelen yanıtla ortaya çıktı.
Buna göre söz konusu tarihler arasında 4 bin 732’si kadın olmak üzere 18 bin 772 kişi intihar etti.
İntihar edenlerin eğitim durumuna ilişkin verilen bilgiler ise şöyle sıralandı: “Bin 190 kişi üniversite, 2 bin 110 kişi lise, 6 bin 452 kişi ilkokul mezunu. İntihar edenlerden 853 kişi ise öğrenci.”
Önergeye verilen yanıtta intiharların nedenleri ‘psikolojik hastalık, ergenlik dönemi sorunları, karşı cinsle sorunlar, aile içi şiddet vb.’ şeklinde sıralandı.
Verileri değerlendiren CHP’li Ağbaba, TÜİK'in intihar istatistiklerini bülten kapsamı dışına çıkardığını ve yıllık intihar girişimi sayısının 40 bin - 150 bin arasında değiştiğini söyledi.
Ağbaba önergeye verdiği yanıtta, salgın nedeniyle ekonomik ve psikolojik sorunların arttığı 2020 ve 2021 yıllarının yer almadığının da altını çizdi.
Dahası
DSÖ verilerine göre dünyada her yıl 800 bin kişi kendi yaşamına son veriyor.
Araştırma: İntihar oranı en yüksek iller Tunceli, Ardahan ve Burdur…
Salgın öncesinde hazırlanan üç bölümlük dosya: Dünyada verilerle intihar gerçeği, Türkiye'de intiharlar, intiharları açıklamak için başvurulan argümanlar...
Psikiyatr Dr. İlker Küçükparlak anlatıyor: ‘İntiharın ardındaki psikolojik ve sosyolojik nedenler’
Ankara'da 18 yaşındaki Eda Nur Kaplan, iki kişinin cinsel saldırısına uğradığı gerekçesiyle suç duyurusunda bulunduktan yaklaşık bir hafta sonra yaşamına son verdi. Kaplan ifadesinde, bir otelde cinsel saldırıya uğradığını ve yarı baygın olduğu için karşı koyamadığını iddia etti.
Emniyet-Sen verilerine göre yılda ortalama 50 polis intiharı yaşanıyor. Sadece 2021 yılında intihar eden polis memuru sayısı ise 47.
Türkiye’de 2002-2019 yılları arasında geçim sıkıntısı nedeniyle 5 bin 806 kişi intihar etti.