Türk Tabipleri Birliği (TTB) verisine göre, son 18 ayda yaklaşık 8 bin hekim kamu hastanelerinden istifa etti. Son aylarda yurtdışında çalışma belgesi için TTB’ye başvuran hekim sayısı ise 5 bine yakın.
Salgın sürecinin başından bu yana farklı dönemlerde, sağlık çalışanlarına istifa yasağı getirilmişti. İstifayı yasaklayan son Sağlık Bakanlığı genelgesinin süresi 1 Temmuz’da sona ermişti.
İzmir Tabip Odası’ndan Prof. Dr. Süleyman Kaynak’ın verdiği bilgiye göre, yurtdışında çalışmaya giden hekimlerin en çok tercih ettiği ülke ise Almanya. Kaynak, sekiz bine yakın hekimin ise gitmek için arayış içerisinde olduğunu söylüyor.
TTB Merkez Konseyi üyesi Dr. Halis Yerlikaya, istifa edenlerin çoğunun özel sağlık kuruluşlarında çalışmaya başladığını aktardı. Hekimlerin istifa gerekçeleri arasında ‘ağır iş yükü, şiddet ve ücretlendirmedeki sorunlar’ yer alıyor.
Sadece 2020 yılında, sağlık çalışanlarının yaptığı şiddet ihbarı (beyaz kod) sayısı 12 bine yakın.
TTB Merkez Konsey üyesi Dr. Meltem Günbeği, her istifanın ardından iş yükünün geride kalan çalışanlara yüklendiğini, yeni istifaların yaşandığını ve bu durumun kısırdöngüye neden olduğunu söylüyor.
Yerlikaya, hekimlerin kamudan ayrılmasının yaratacağı sonuçları şöyle anlatıyor: “İnsanlar sağlığa erişemeyeceği için etkilenecek. Özlük haklarıyla ilgili iyileştirmeler ve ekonomik krizin etkilerini giderecek bir düzenleme yapılmazsa, kamudaki erime daha da fazla olacak. Yurttaşlar özel hastanelere mecbur kalacak.”
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), istifaların devamı halinde bazı hastanelerdeki kliniklerin kapanabileceği uyarısı yapıyor.
Dahası
İstifa eden hekimler anlatıyor: “Şu anki standartlarım Türkiye’ye kıyasla elbette daha düşük ama en azından huzurum yerinde.”
Fotoğraf: The New Yorker