|
Kapsül Günlük Doz
07 Ocak 2022
|
|
Kamu hastanelerinde istifa eden veya emeklilik talep eden doktorların sayısı artmaya devam ediyor. Neden?: Türkiye’deki kamu hastanelerinde çalışan hekimler, birçok konuda sorun yaşıyor. Özellikle son yıllarda sağlık çalışanlarına yönelik şiddet olayları, yeterli önlemlerin alınmaması ve caydırıcı cezaların verilmemesi nedenleriyle sürüyor. Sosyal medyaya yansıyanların dışındaki olaylarda, saldırganların büyük kısmı serbest bırakılıyor. Pandemiyle birlikte artan yük ve özlük haklarının her yıl daha da azaltılması, doktorların en çok şikâyet ettiği konuların başında geliyor. Döviz kurları ve enflasyonun yükselmesi de kamuda çalışan birçok doktorun geçinememesine neden oluyor. Son durum: Türk Tabipleri Birliği (TTB) İkinci Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten, son iki yıl içinde kamudan 8 binden fazla doktorun istifa ettiğini bildirdi: “Her geçen gün istifa edenlerin sayısı artıyor. Kamudan bu denli yoğun istifa hiç olmamıştı.” İstifa eden genç doktorlar, yurtdışında çalışmak için çaba sarf ediyor. Bunun için iyi hâl belgesi alan genç hekimlerin sayısı geçen yıl 1.405 olarak kaydedilmişti. İstifaların çoğunluğu cerrahide: Ökten’e göre istifaların büyük bir kısmını cerrahi ve çocuk hastalıkları kliniklerinde çalışan doktorlar oluşturuyor: “Şu anda emeklilik maaşı iyi olsa, ben de dâhil o kadar çok emeklilik isteyen çıkar ki. Hekimlerin büyük çoğunluğu yoksulluk sınırında yaşıyor. Hasta başına en fazla beş dakika ayırabiliyor. Özel sektörde çalışan, muayenehanesini açan da mutlu değil. Orada başka sorunlar var. Mutlu doktor bulmak zor.” Manisa’da 100 istifa: Doktor istifalarından en çok etkilenen şehirlerin başında Manisa geliyor. Son bir buçuk yıl içinde şehirde 15’i psikiyatr olmak üzere 100’e yakın doktor kamudaki görevlerinden istifa etti. Manisa Tabip Odası Başkanı Dr. Şahut Duran, çalıştığı Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde görev yapan psikiyatri uzmanlarının yüzde 33’ünün istifa ettiğini vurgulayarak, “Manisa’da genel cerrahide ciddi sorun yaşanıyor. Maden ilçesi Soma’da bir genel cerrah bile yok. Merkezdeki şehir hastanesinden hekimler her gün sırayla, geçici görevle geliyor. Merkezdeki hekimler de istifa ediyor. Aylar öncesinden uyardığımız hâlde sağlık bakanlığı hiçbir adım atmadı” diyor. ‘Mutlu hekim yok’: İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı, Türkiye’de görev yapan doktorların tamamının mutsuz olduğunu söyledi: “Çalışma hayatını bir şekilde sürdürmeye çalışan hekimler, hem maddi hem de manevi anlamda ciddi bir tatminsizlik yaşıyorlar. Uygulanmakta olan sağlık politikaları, ekonomik ve siyasal kriz, kötü yönetilen pandeminin bütün yükünü taşımaktan yorulmaları, mobbing ve şiddet tüm sağlık çalışanlarını tükenmişlik noktasına getirdi.” Dahası TTB Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı’nın hekimlere 15 Aralık’ta hekimlere hitaben bir mektup kaleme aldı: 'Emeğimiz, geleceğimiz için' Sağlıkçılar 2021’i nasıl geçirdi?: ‘Koronavirüsle mücadeleden, hak arayışlarına’
|
|
|
|

2012’de kapanan Kuruçeşme Arena/Fotoğraf: Trivago Resmi Gazete'de yayımlanan düzenlemeyle, eğlence yerlerinin ‘çevresel gürültü kriterleri’nde değişiklik yapıldı. - ‘Hassas’ ve ‘az hassas’ kullanımların bulunduğu alanlarda konser, gösteri, miting, tören, festival ve benzeri açık hava faaliyetleri 00.00’da sona erecek. Şikâyetler doğrultusunda, hem alan sınırlaması getirebilecek hem de yasağın süresi uzatılabilecek.
- ‘Çok hassas’ kullanımların bulunduğu alanların çevresinde konser, gösteri, miting, tören, festival ve benzeri açık hava faaliyetleri de yapılamayacak.
- ‘Çok hassas’ kullanımlar konut, hastane, çocuk ve yaşlı bakımevleri, yatılı eğitim kurumları ve öğrenci yurtlarını; ‘hassas’ kullanımlar otel, okul ve dini tesisleri, ‘az hassas’ kullanımlar ise idari ve ticaret binaları, çocuk bahçeleri, oyun alanları ve spor tesislerini kapsıyor.
Boğaziçi Üniversitesi’ndeki protestolarda gözaltına alınarak haklarında dava açılan ikisi tutuklu 14 öğrenci, hâkim karşısına çıktı. Tutuklu öğrenciler Perit Özen ve Berke Gök'ün adli kontrol şartıyla tahliyesine, tutuksuz yargılanan 12 öğrencinin ise yurtdışı çıkış yasaklarının devamına hükmedildi. - İki öğrenci, 6 Ekim 2021’den bu yana tutukluydu.
CHP, KPSS’de yüksek puan alan ancak mülakatta elenen adaylar için ‘torpileson.com’ adlı bir internet sitesi kurdu. Parti, başvuru yapan adaylara hukuksal destek verecek. ASELSAN, yaklaşık 9 bin personeline yılbaşı hediyesi olarak verdiği saatleri Cumhurbaşkanı başdanışmanlarından Hamdi Kılıç'ın oğlunun şirketinden satın aldı. Ay Saat şirketinin kurucusu Cemal Oğuz Kılıç, aynı zamanda AKP Gençlik Kolları MKYK üyesi. CHP, partinin tüm belediye başkanlarına dokuz maddelik ‘polis baskınında yapılacaklar’ talimatı gönderdi. Parti yönetimi, ‘teftiş’ hamlesinin İBB’yle sınırlı kalmayacağını öngörüyor. - İBB tarafından hazırlanan ancak İçişleri Bakanlığı’nın el koyduğu yolsuzluk dosyalarının detayları…
Başakşehir Belediyesi, Kanal İstanbul’un çevresine kurulacak Yenişehir’in sınırları içinde toplam 27 bin metrekarelik arsa satın almaya karar verdi. ‘Kentsel dönüşümde kullanılmak üzere’ alınacağı belirtilen arazilerin değeri, daha sonra belirlenecek. Yunanistan yargısı, yazar Sevan Nişanyan’ı ülkeyi terk etmesi şartıyla serbest bıraktı. Oturma izni yenilenmediği gerekçesiyle tutuklanan Nişanyan, 15 gün içinde gönüllü olarak ülkeyi terk etmek zorunda. - Ermenistan, vatandaşı Nişanyan’ın ülkeye gelebileceğini açıkladı.
İstanbul Taksiciler Esnaf Odası (İTEO) Başkanı Eyüp Aksu, İBB’ye karşı açtığı davayı kaybetti. Mahkeme, 750 minibüsün taksiye dönüştürülmesi projesinde İBB’yi haklı bularak, yürütmenin durdurulmasını reddetti. Tarım ve Orman Bakanlığı, Genetiği Değiştirilmiş (GDO) bir mısır ve bir soya geninin hayvan yemi amaçlı kullanılmasına 10 yıl süreyle izin verdi. - Gıda mühendisi Bülent Şık’ın yazısı: ‘GDO’lu mısır ve soya hangi gıda ürünlerinde kullanılabilir?’
Modacı Barbaros Şansal’ın İstanbul Atatürk Havalimanı’nda saldırıya uğramasına ilişkin görülen davada bir sanık adli para cezası aldı, 12 kişi beraat etti. - 2016’nın son günü yayınladığı videodaki sözleri tartışma yaratan Şansal, Kuzey Kıbrıs'ta gözaltına alınarak Türkiye’ye getirilmişti. Uçaktan indiği sırada, havalimanındaki yer hizmetleri çalışanları (TGS) dâhil kalabalık bir grup Şansal’ı linç etmek istemişti.
RTÜK’ün başvurusuyla, dünyanın her yerinden radyo istasyonlarını dinlemeye olanak sağlayan Radio Garden (radio.garden) erişime engellendi.
|
|
|
Hemen abone olun, bir sonraki bülteni kaçırmayın!
|

Hürriyet’in kulis haberine göre Sağlık Bakanlığı, birkaç hafta içerisinde Covid-19 vakalarının 100 bine ulaşacağını öngörüyor. Bazı önlemlerin alınmasını değerlendiren bakanlık, olası kararların okulların tatile gireceği 24 Ocak’ta hayata geçirilmesini değerlendiriyor. - Masadaki öneriler şöyle: Tiyatro, sinema, konser ve restoranlara yüzde 50 kapasite sınırlaması, kapalı yerlere girişte ‘hatırlatma dozu’ şartı, sömestr tatilinin uzatılması ve finallerden sonra üniversitelerin ara vermesi.
- İstanbul Esenler’de görev yapan aile hekimi Ziya Köseoğlu: “Pandemi başladığından beri bu kadar yoğun çalıştığımı hatırlamıyorum. Son dönemde üst solunum yolu şikâyetleri neredeyse ikiye katlandı. Muhtemelen bunların büyük bir kısmı Covid-19.”
Dünya Sağlık Örgütü, Omicron varyantının Delta’ya kıyasla daha hafif semptomlar gösterse de hafife alınmaması gerektiğini paylaştı: “Omicron da hastane yatışına ve ölüme yol açıyor.” Washington Üniversitesi’nin 195 ülkeyi kapsayan yeni araştırmasında, dünya genelinde demans vakalarının 2050’ye kadar 153 milyon kişiye çıkabileceği uyarısı yapıldı. - 2019 verileriyle Türkiye’deki demans vaka sayısı 803 bin 590. Araştırmada, bu sayının 2050’ye kadar yüzde 277 artışla 3 milyon 31 bin 55’e ulaşabileceği vurgulanıyor.
- Demans, Alzheimer da dâhil olmak üzere hafızayı ve beyni etkileyen bir dizi hastalık için kullanılan ortak bir isim. 2050’ye dair öngörü, büyük ölçüde nüfusun yaşlanmasına ve sağlıksız yaşam tarzına bağlanıyor.
|
|
|
|

Fotoğraf: WikiMedia Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev, ülkede anayasal düzenin sağlandığını, geriye kalan göstericilerin ‘terörist’ olduğunu söyledi. Tokayev orduya, ‘uyarıda bulunmadan ateş açma’ yetkisi verdiğini açıkladı. - Muhalif gruplar, hükümetin ‘terörizm’ suçlamasını reddediyor.
- NTV’ye konuşan Kazakistan’ın Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekuly: “Anayasal düzen sağlandı, Türk vatandaşlarının güvenliğiyle ilgili problem yok.”
- Türkiye’de iktidar ve muhalefet, Kazakistan’daki olaylara ne tepki verdi?
Pakistan, Türkiye’yle 1.5 milyar dolarlık helikopter anlaşmasından çekildiğini teyit etti. Karar, ABD’nin motor engeli nedeniyle uzayan süreç sonunda alındı. - Pakistan’ın, 2018’de ASELSAN’la imzaladığı anlaşmayla 30 adet çift motorlu T-129 ATAK helikopteri alması öngörülüyordu. Bu, Türkiye’nin tek seferde en büyük savunma sanayisi ihracatı olacaktı. Helikopterde, ABD firması LHTEC şirketinin ürettiği motor kullanılıyor. Bu nedenle helikopterin üçüncü ülkelere satışı için ABD hükümetinin izni gerekiyor. Türkiye’nin Rus yapımı S-400 hava savunma sistemlerini alması neticesinde, Trump yönetimi LHTEC’ye motorların Pakistan’a satılması için ihracat izni vermemişti.
ABD’nin yeni Ankara Büyükelçisi Jeff Flake, Ankara’ya geldi. Cumhuriyetçi olmasına karşın eski Başkan Trump’a karşı çıkan Flake, bu sayede Biden tarafından Türkiye gibi ‘kritik’ bir ülkeye atanabilmişti. - 2022’de Türkiye-ABD ilişkilerinin gündeminde hangi konular var?
BM Genel Sekreteri Guterres, BM Kıbrıs Barış Gücü’yle ilgili BM Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) rapor sundu. Raporda, resmi müzakerelere başlanmamasının Türk-Rum toplum ilişkileri açısından riskleri paylaşıldı: “Toplumlar birbirlerinden uzak ve kendi taraflarındaki iç konulara odaklı. Geçen zaman ve toplumların birbirlerinden daha da uzaklaşması riski karşısında Kıbrıslıların günlük hayatını etkileyen konularda güven artırıcı faaliyetler ve işbirliğinin desteklenmesi gerekmektedir.” Avustralya Açık’a katılmak üzere gittiği ülkede, aşısız olduğu için vizesi iptal edilen tenisçi Novak Djokovic, gözetim altında tutuluyor. Avustralya, diğer yabancı tenisçilerin vizeleri için de inceleme başlattı. Covid-19 geçirdiği gerekçesiyle aşı muafiyeti izni sağlayan Çek tenisçi Renata Voráčová da gözetim altına alınarak Djokovic ile aynı otele götürüldü. - Djokovic’in vizesinin iptal edilmesi Avustralya'da nasıl karşılandı?
ABD’de yapılan bir ankette katılımcıların yüzde 62’si, sosyal medyanın gerçeği öğrenmeye negatif etkisi olduğunu düşünüyor. CBS News’in yaptığı ankete katılanların yüzde 43’ü de sosyal medyayı, ana akım medyada duymadıklarını bulabilecekleri bir platform olarak görüyor. HBO Max, 2021 yılı sonu itibarıyla abone sayısının 73.8 milyona ulaştığını açıkladı. ‘Dune’, ‘Matrix Resurrections’ ve ‘Harry Potter 20th Anniversary’ gibi filmlerin yayınlandığı platform, yıl içinde Türkiye’de yayın hayatına başlayacak. İngiltere’de bekâr bir erkek, eş bulma umuduyla bilboardlara ilan verdi. ‘Beni görücü usulü evlilikten kurtarın’ yazılı ilan veren Muhammed Malik, kendisine ‘findmalikawife.com (Malik'e bir eş bulun)’ isimli bir web sitesi de kurdu.
|
|
|
|

Fotoğraf: İstanbul Coffee Festival Türkiye’de kahve fiyatlarına, artan girdi maliyetleri nedeniyle yüzde 25 ila 30 arasında zam gelmesi bekleniyor. İthalatçı firmaların lojistik maliyetleri son bir yılda yüzde 100, son 20 günde ise yüzde 39 oranında arttı. Merkez Bankası’nın döviz kurlarındaki yükseliş nedeniyle 17 Aralık’ta piyasaya direkt satış yoluyla yaptığı müdahalenin 2.12 milyar dolar olduğu açıklandı. Bankanın aralık ayında yaptığı beş müdahalenin büyüklüğü ise 7.28 milyar dolar olarak hesaplandı. BOTAŞ, Merkez Bankası’ndan aralık ayında 3 milyar 358 milyon dolar aldı. Kurumun, bankadan 2021 yılında aldığı döviz miktarı ise 6 milyar 111 milyon doları buldu. Küresel gıda fiyatları, 2021 yılında yüzde 28 artarak son 10 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. BM Gıda ve Tarım Örgütü’ne göre yüksek girdi maliyetleri bu yıl da gıda fiyatlarının yükselmesine neden olacak: “Devam eden küresel salgın ve daha da belirsiz olan iklim koşulları, 2022'de bile daha istikrarlı piyasa koşullarına dönüş konusunda iyimserliğe çok az yer bırakıyor.” Bloomberg analizi, Dolar/TL kurunun 9’dan 13.70 seviyesine çıkmasının, Türkiye’nin en büyük altı bankasının sermayelerini 60 milyar lira azalttığını ortaya koydu. Söz konusu durumdan en az etkilenen bankalar ise Akbank, Garanti ve Yapı Kredi bankaları oldu. Aralık ayında en çok kazandıran yatırım aracı dolar oldu. TÜİK’in verilerine göre dolar, yurtiçi üretici fiyat endeksi ile indirgendiğinde yüzde 5.62, tüketici fiyat endeksi ile (TÜFE) indirgendiğinde ise yüzde 11.67 oranında kazandırdı. Dolar, yıllık bazda da TÜFE ile indirgendiğinde yüzde 29.19 oranında kazanç sağladı. Rekabet Kurulu, geçen yıl 95 milyar liralık yedi özelleştirme yapıldığını açıkladı. Bu özelleştirmelerin 89.3 milyar liralık kısmı havalimanı işletmeciliği alanında gerçekleşti. Alüminyum fiyatları, azalan üretim nedeniyle ton başına 2980 dolara çıkarak geçen yılın ekim ayından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Bakır fiyatları da Kazakistan’da yaşanan olaylar nedeniyle artış gösteriyor. Çin, geçen yılın ilk 11 ayında bakır ithalatının yüzde 8’ini Kazakistan’dan sağlamıştı.
|
|
|
|
- Nils Frahm’ın yeni albümü: ‘Old Friends New Friends’
- Uzmanların ve İstanbulluların yer aldığı İBB videosu: ‘Yaz saati uygulamasına neden son verilmeli?’
- BBC seçkisi: ‘2022’de izlenmesi gereken 22 film’
- Araştırma: ‘Türkiye’deki haber medyasında iklim krizi nasıl ele alınıyor?
- ‘Özge Gökçe Çocuk Şarkıları’: ‘Rakun’ ve ‘Zürafa’
- Dijital sanatçı Erdal İnci’nin İstanbul’daki apartmanları odağına aldığı ‘facade’ serisinden yeni görüntüler…
- Video haber: ‘Kadınlar ve LGBTİA+lar için 2021 tarihi’
|
|
|
|
“Uzayda izi olmayanın dünyada gücü olmaz. Uzayda da bütün dünyada olduğu gibi gücümüzü dünyaya hissettirmiş olduk.” Bakanlığın yaptığı çalışmaları özetleyen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu.
|
|
|
Bülteni Paylaş
Takip Edin |
|
Kapsül'ü sosyal medya'da takip edin! |
|
|
|
|
|
|
|