|
Kapsül Günlük Doz
09 Mayıs 2022
|
|
Toplam sözcük sayısı: 1.630 - Ortalama okuma süresi: 6 dakika
🌧️ Yurdun doğusunda şiddetli yağmur bekleniyor. Diğer bölgelerde hava çoğunlukla parçalı bulutlu olacak.
$ 15.08 TL 📈- € 15.90 TL 📈
# Sosyal medyanın gündeminde, MÜSİAD’ın etkinliğinde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı alkışlarken esnediği görüntülenen Hazine ve Maliye Bakanı Nebati var.
|
|
|
|
Antika tıp
Türkiye’de sağlık sektöründe 10 yıldır eski cihazlar kullanılıyor. Yurt içinde üretilen cihazlar ise maliyet kurtarmadığı için iç pazara satılamıyor. Kısa süre önce kamu hastanelerinin, medikal ve tıbbi cihaz üreticilerine iki yıldır ödeme yapmadığı ortaya çıkmıştı. Bu nedenle kalp, beyin ve ortopedi gibi branşlardaki ameliyatlar ertelenmek zorunda kalmıştı.
‘Fiyatları SGK’daki üç-beş kişi belirliyor’: “İnovatif ürünü Türkiye’ye getirmek mümkün değil” diyen TOBB Türkiye Medikal Meclisi Başkanı Mete Özgürbüz, fiyatların SGK’daki üç-beş kişilik bir ekibin belirlediğine dikkati çekiyor. Özgürbüz’ün aktardığına göre kurumdaki sağlık teknolojilerine hakim ekipler dağıtıldı ve yerlerine sürekli yeni isimler geliyor. Ancak bunların hiçbiri bu alana hakim değil.
Peki bu durumdan yurttaş nasıl etkileniyor?
Hastalarda eski teknoloji kullanılıyor: Yüksek kur nedeniyle dört ay önce ithal cihazlar da satın alınamıyordu. Sağlıkçılar sık sık malzeme eksikliğinin vahim durumda olduğunu söylüyordu. Bursa Tabip Odası Başkanı Alpaslan Türkkan, tek kullanımlık bazı cihazların dezenfekte edilerek yeniden kullanıldığını aktarmıştı. Özgürbüz de Türkiye’de, son teknoloji kalp pili bulunmadığı için hastalara eski nesil kalp pili takıldığını belirtiyor. Yeni ürünler yalnızca ‘bazı’ özel hastanelerde kullanılabiliyor.
Bir yurttaş iki hafta boyunca protez bekleyen babaannesinin durumunu şu sözlerle anlatmıştı: “Her gün ertesi gün ameliyata alınacak diye hazırlanıyor, sonra biri gelip ameliyat iptal diyor. Bu böyle böyle 3-4 kez oldu.”
|
|
|
|
Karadeniz gezisinin ardından İBB Başkanı İmamoğlu hakkında suç duyurusunda bulunuldu. Geziyle ilgili, ‘kamu kaynaklarının, kişisel siyasi faaliyetler kapsamında kullanılıp kullanılmadığı’ araştırılacak.
- Medya ombudsmanı Faruk Bildirici: “‘Seçilmiş gazeteciler’in davet usulüyle, harcamaları karşılanıp ağırlanarak siyasetçileri izlemeleri gibi gazeteciyi PR’cı konumuna indirgeyen yöntem de artık terk edilmeli. Nitekim bu kadar gazeteci İmamoğlu’nu izledi ama gezinin masraflarının ne kadar olduğunu ve kimin karşıladığını bile tam olarak öğrenemedik…”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriyeli sığınmacılara ‘sonuna kadar sahip çıkılacağını’ söyledi. Dönüşün ancak ‘gönüllü’ olabileceğini belirten cumhurbaşkanı, “Onları asla bu topraklardan kovmadık ve kovmayacağız” dedi.
İYİ Parti, Edirne İl başkanlığı ve dokuz ilçe başkanlığını kapatma kararı aldı. İl ve ilçe başkanlarını görevden alan genel merkez, fesih kararını başkanlara iletti.
- Karar 11 Mart’ta parti binasında İYİ Parti Siyaset Akademisi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Akalın ve Edirne İl Başkanı Ekrem Demir ile il başkan yardımcısı arasında yaşandığı iddia edilen arbede sonrası alındı.
|
|
|
|
Fotoğraf: Depo Photos
Atatürk Havalimanı'nın ‘millet bahçesi’ yapılması için 29 Nisan’da ihale düzenlendiği ortaya çıktı. Pazarlık usulüyle düzenlenen ihaleyi 2 milyar 127 milyon 978 bin lira teklifle Yapı&Yapı adlı firma kazandı. Firma, Ankara Altındağ’daki ‘millet bahçesi’ inşaatını da üstlenmişti.
- Haberi köşesinde duyuran gazeteci Çiğdem Toker: “Devlet en az 2 milyar dolarlık bir yatırımı kapatıyor. Şirkete borç doğduğu için devlet 409 milyon dolar ödüyor. Üstüne millet bahçesi yapılsın diye (ihaleyle) 142 milyon dolar harcamayı da göze alıyor. Toplam, 2.5 milyar dolar.”
- Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, Atatürk Havalimanı'ndaki ‘millet bahçesi’ projesinin bu ay başlayacağını ve ilk etabın 2023’te biteceğini açıklamıştı. Projeyle, ülkedeki en büyük ‘millet bahçesi’ yapılacak.
Camiye dönüştürülen Ayasofya’da, tarihi su haznesinin kapağı kırılarak içerisine ayakkabı konuldu. Twitter’da paylaşılan fotoğrafın ardından Ayasofya’ya giden Sanat Tarihi Derneği Başkanı Şerif Yaşar, su haznesinin onarıldığını görüntüledi.
- “Bir kaynak yapılmış ancak maalesef olmamış” diyen Yaşar, görevlilerden bilgi alamadığını söyledi.
Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle inşa edilen dört otoyol, üç köprü ve bir tünel için toplam 59 milyar 747 milyon 817 bin dolarlık ‘geçiş garantisi’ verildi. YİD yöntemiyle yapılan projelerin Hazine’ye fazladan maliyeti, 37.5 milyar dolara yükseldi.
- CHP’li vekil Deniz Yavuzyılmaz, ‘Hazine garantili’ projelerin farkını şöyle anlattı: “Devlet, Tokat Havalimanı'nı 25 milyon euroya mâl etti. Zafer Havalimanı'nı ise müteahhit 50 milyon euroya yaptı. İkisi de yılda iki milyon yolcu kapasiteli ve aynı büyüklükte. Tokat'ta garanti yok ve Hazine'den para çıkmıyor. Zafer'de ise geçen yıl 1 milyon 317 bin garanti vardı, 11 bin yolcu geldi.”
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın bu yıl 200 özelleştirme ihalesi yapacağı ve 9 milyar liralık gelir elde edileceği belirtildi. Bu miktar, merkezi yönetim bütçe gelirlerinin yüzde 0.61’ine denk düşüyor.
İstanbul’un ‘göç haritası’na göre Kadıköy’de İran, Irak ve Rus uyruklu yabancılar, Şişli’de ise Moğolistan ve Afrika ülkelerinden gelenler yoğunlukta.
- Çalışmayı hazırlayan CHP’li vekil Gürsel Tekin, İstanbul’da geçici koruma statüsünde, ikamet izni olan veya kaçak durumda iki milyonu aşkın yabancı olduğunu öne sürdü. Tekin’e göre en fazla yabancı Esenyurt’ta yaşıyor ve sayıları 250 bin civarında. Yabancıların yüzde 97’si kaçak çalışıyor. Asgari ücretin altında para kazanıyorlar ve çoğunun özlük hakkı yok.
Nesin Vakfı, ‘izinsiz bağış kampanyası yapıldığı’ gerekçesiyle banka hesaplarının bloke edildiğini duyurdu.
Furkan Vakfı’nın başkanı Alpaslan Kuytul, iş insanı Koray Sarısaçlı'nın kaçırıldığı iddiasına yönelik soruşturma kapsamında Adana’da tutuklandı. Kuytul, 'kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma’, ‘gasp’ ve ‘adam yaralamaya azmettirme' ile suçlanıyor.
İSKİ, su sayaçlarını uzaktan okuyacak bir uygulama hazırladığını duyurdu. Uygulama ilk olarak pilot bölge olarak seçilen Esenler ve Beykoz’da başlayacak. Bu yöntemin, ilerleyen dönemde doğalgaz sayaçları için de kullanılması planlanıyor.
Antalya’da sokak köpeğini kamyonun kasasına bağlayıp sürükleyen sürücü İ.Z.’ye ‘hayvana eziyetten’ 196 lira ceza verildi. Köpek ise Muratpaşa Belediyesi’nin bakımevinde tedaviye alındı.
|
|
|
|
Fotoğraf: Depo Photos
Geçen yıl Türkiye’de üretilen ve Avrupa’ya ihraç edilen 372 tarım ürünü, içerdiği kimyasallar nedeniyle geri gönderildi. ‘Zehirli Sofralar Platformu’nun açıklamasına göre bu sayı bir rekor. Geri gönderilen ürünlerin hangileri olduğu ve iç pazara sunulup sunulmadığı Tarım Bakanlığı tarafından açıklanmadı.
- AB’nin ilgili komisyonunun verilerine göre 2018’de Türkiye’den ihraç edilen 113, 2019’da 98 ve 2020’de 194 parti üründe limitlerin üstünde pestisit tespit edildi. Tespit sonrası ürünler sınır kapılarından Türkiye’ye iade edildi.
Hindistan’ın Mumbai kentinde, cami hoparlörlerinin sesinin kısılmasına karar verildi. Kentte yaşayan Hindular, yüksek ses nedeniyle şikâyette bulunmuştu.
|
|
|
Hemen abone olun, bir sonraki bülteni kaçırmayın!
|
Fotoğraf: Tyler Hicks / The New York Times
Ukrayna’daki Rus yanlısı, ayrılıkçı Donetsk Halk Cumhuriyeti (DHC) lideri Puşilin, Mariupol’ün DHC’ye yeniden katıldığını ve kontrolün sonsuza dek Rusya’da kalacağını söyledi.
- Rusya lideri Putin’e göre NATO, uzlaşma çağrılarına kulak asmayarak Rusya’ya komşu topraklarda konuşlanmayı sürdürüyor. Rusya’nın komşusu İsveç, NATO’ya katılıp katılmama konusundaki resmî kararı 15 Mayıs’ta vereceğini doğruladı. Finlandiya ise başvurusunu 12 Mayıs’ta tamamlayacak.
- AB’nin dış politika yetkilisi Borrell, Rusya’nın dondurulan döviz rezervlerine el konabileceğini’ söyledi. Borrell’e göre, rezervler Ukrayna’nın yeniden inşasında kullanılmalı.
- G7 ülkeleri, Rusya’dan ‘petrol ithalatını aşamalı olarak sona erdirmek veya yasaklamak’ konusunda anlaşmaya vardı. Ancak 27 üye ülkeli AB, tam bir uzlaşma sağlayamadı. Ambargoyu kabul eden üye ülkeler, 2022 sonuna kadar Rus petrolünden tamamıyla çıkmak zorunda. Petrolde Rusya’ya bağımlı olan ülkelere ise altyapılarını ve enerji alternatiflerini düzenlemeleri için 2024 yılı sonuna kadar süre tanındı. Japonya da Rusya’dan petrol ithalatını aşamalı olarak yasaklayacağını duyurdu.
Sri Lanka Başbakanı Mahinda Rajapaksa istifa etti. 31 Mart’ta, elektrik kesintilerinin 13 saati bulmasının ardından ülkede protestolar başlamış ve OHAL ilan edilmişti.
- Güney Asya’daki 21 milyon nüfuslu ada ülkesi Sri Lanka’nın, 1948’den bu yana en ağır ekonomik krizle mücadele ettiği belirtiliyor.
Birleşik Krallık’ta yapılan yerel seçimlerde Kuzey İrlanda’daki sonuçlar ülkede kriz yarattı.
- Seçimlerde yüzde 29 oy alarak birinci olan Sinn Fein partisi İrlanda Kurtuluş Ordusu’nun (IRA) siyasi kanadı olarak biliniyor. Parti, Kuzey İrlanda’nın Birleşik Krallık’tan ayrılıp İrlanda Cumhuriyeti ile birleşmesini istiyor. İngiltere, hükümetin kurulması çağrısını yaparken Sinn Fein temsilcileri ‘ayrılık’ konusunda referandum yapılabileceğine dair yorumlar paylaşıyor.
Kuzey Afrika’dan İspanya’ya ulaşmaya çalışan mülteci teknesi battı. Kazada 44 kişi hayatını kaybetti, 12 kişi kurtarıldı. Hayatta kalanlar gözaltına alındı.
- Aynı bölgede 11 Mart’ta da bir mülteci gemisi batmış ve 40’tan fazla kişi hayatını kaybetmişti. Kuzey Afrika’dan İspanya’ya giden mültecilerin oranı bir önceki yıla göre yüzde 60 oranında arttı.
Haiti’de, aralarında sekiz Türkiye vatandaşının da bulunduğu 17 kişi fidye için kaçırıldı. ‘400 Mowozo’ adlı çetenin kaçırdığı Türkiyelilerin ‘misyoner’ olduğu öne sürüldü.
|
|
|
|
Fotoğraf: Cumhur Yetmez / Depo Photos
TÜİK’in istatistikleri, yemeklerde sıkça kullanılan 12 sebzenin son bir yılda ortalama yüzde 178 arttığını gösteriyor. Fiyatı en az artan ürün yüzde 83.9’la havuç olurken, fiyatı en çok artan ürün ise yüzde 343’le patates olarak belirlendi.
CHP’li vekil Özgür Karabat’ın hazırladığı çalışma, Türkiye’de 12.2 milyon insanın yoksulluk ve aşırı yoksulluk tehdidiyle karşı karşıya olduğunu ortaya koydu: “Türkiye’de asgari ücretle geçinen dört kişilik ailenin her bir ferdi günlük 2.38 dolara yaşıyor.”
Dolar, Türk Lirası karşısında 15 sınırını aşarak yılın en yüksek seviyesine çıktı.
- ABD Merkez Bankası’nın faiz kararı almasıyla düşüşe geçen Bitcoin, hâlihazırda 33 bin dolardan işlem görüyor.
Ulusal Süt Konseyi, çiğ süt fiyatını 15 Mayıs’tan itibaren 7.50 lira olarak belirledi. Süt ürünlerinin fiyatlarına yüzde 30 zam gelmesi bekleniyor.
Piyasadaki 100 ve 200 liralık banknotların payı, son 12 yılda yüzde 40.56’den yüzde 87.96’ya yükseldi.
Türkiye genelinde konut fiyatları, 2022’nin ilk çeyreğinde yıllık yüzde 127 oranında artış gösterdi. Yine aynı dönemde konut satış adedi ise yüzde 22’lik bir artışla 320 bin 63’e ulaştı. Satışların yüzde 70’ini ikinci el konutlar oluşturuyor.
Benzinin litre fiyatına, çarşamba gününün ilk dakikalarından itibaren geçerli olmak üzere 1.12 lira zam gelmesi bekleniyor.
|
|
|
|
Sağlık Emekçileri Sendikası (SES), devlet memurlarına yapılan doğum yardımında yedi yıldır artış olmadığını açıkladı. SES yetkilisi Kubilay Yalçınkaya, 2015’te yapılan düzenlemede 115 dolar olan doğum yardımının 20 dolara indiğini söyledi: “TÜİK’e göre 2015-2022 arası hastanelerde doğum ücreti yüzde 380, bebek bezi yüzde 268 artmış durumda. Bu ücret bir bebeğin bir aylık bez masrafını bile karşılamıyor.”
- 2015 tarihli düzenlemeye göre devlet birinci çocuk için 300, ikinci çocuk için 400 ve üçüncü çocuk için de 600 lira doğum yardımı yapıyor.
|
|
|
|
Körfez ülkeleri ve Mısır’da yasaklanan ‘Doctor Strange in the Multiverse of Madness’, ABD’de bu yıl en başarılı açılışı yapan film oldu. Film, 185 milyon dolarlık açılış hasılatı elde etti.
- Film ‘The Baby-Sitters Club’ yıldızı Xochitl Gomez’in hayat verdiği karakterin eşcinsel olması nedeniyle yasaklanmıştı.
Batman Petrolspor’un şampiyonluk kutlamalarında sahneye çıkan Hande Yener’i 50 bin Batmanlı izledi. Yener’in konserine Hüda-Par, Saadet ve Yeniden Refah partilerinin Batman il başkanlıkları karşı çıkmıştı.
Bu yıl 75’incisi düzenlenecek Cannes Film Festivali’nde, Rus gazetecilere akreditasyon verilmeyeceği duyuruldu. Festivale, Moskova'dan resmi delegasyon da kabul edilmeyecek.
TRT, uluslararası bir dijital platform kurma hazırlığında olduğunu duyurdu. Çok dilli platformun, 2023’ün ilk çeyreğinde açılması planlanıyor.
|
|
|
|
Fotoğraf: bjk.com.tr
TFF, Beşiktaş-Fenerbahçe derbisi hakemi Arda Kardeşler hakkında soruşturma başlattı. Kardeşler, bir yüzünde Bitcoin’in simgesi olan parayla kura atışı yapmıştı.
- Derleme: Yazarlar, maç için neler dedi?
Denver Nuggets’ın Sırp yıldızı Nikola Jokiç, üst üste ikinci kez NBA’de normal sezonun ‘en değerli oyuncusu’ seçildi. Jokiç, normal sezonu 27.1 sayı, 13.8 ribaunt ortalamalarıyla tamamlarken 2.000 sayı, 1.000 ribaunt ve 500 asist barajını geçen NBA’deki ilk basketbolcu oldu.
|
|
|
|
- ‘Kaptan June’: İztuzu Plajı’nın 35 yıllık sakini June Haimoff'un caretta carettaları kurtarma hikâyesi…
- Video | Kiev metrosunda U2 üyeleri The Edge ve Bono’nun verdiği konser…
- Ümit Alan’ın yazısı: ‘9 maddede sosyal medyada dağılan dikkatimizi toplamak’
- Kaan Düzarat, Ali Güçlü Şimşek ve Barlas Tan Özemek’in projesi ‘Lalalar’ın yeni albümü: ‘Bi Cinnete Bakar’
- İkonik lokanta ‘9 Ece Aksoy’un sahibi Ece Aksoy, hikâyesini anlatıyor: “Enteller yemekten çok içkiyi sever. En çok kokoreç, ciğer, köfte tüketir. Onlara zorla zeytinyağlı yediririm!”
- Pınar Erkan’ın kent hikâyeleri podcasti ‘Ahşaptan Betona, Mecidiyeden Jetona’ bölümü: ‘Anadolu Yakası’nın tarihteki yeri’
|
|
|
|
“Esrarengiz bir şekilde ölürsem, sizi tanımak güzeldi…”
Dünyanın en zengin insanı Elon Musk’ın, sahibi olduğu Twitter’dan yaptığı paylaşım.
|
|
|
Bülteni Paylaş
Takip Edin |
|
Kapsül'ü sosyal medya'da takip edin! |
|
|
|
|
|
|
|