|
Kapsül Günlük Doz
22 Haziran 2022
|
|
Toplam sözcük sayısı: 1.628 - Ortalama okuma süresi: 7 dakika
🌤️ Türkiye’nin güneyinde hava sıcaklıkları önemli ölçüde artarken kuzeyde yer yer yağmur görülecek. Hafta sonu iki günde de Ege sahilleri dışında tüm yurtta kuvvetli sağanak bekleniyor.
$ 17.35 TL 📈- € 18.38 TL 📈
# Sosyal medyanın gündeminde, Orman Genel Müdürlüğü'nün "Yangına 8 dakika içerisinde ilk müdahaleyi gerçekleştirdik" paylaşımına “Soruyorum sizce aşağıdaki yangın başlayalı 8 dakika olmuş olabilir mi?" yanıtı veren komedyen Şahan Gökbakar var.
|
|
|
Yangın: Bir yıl sonra yeniden |
|
Muğla’nın Marmaris ilçesi, bir yıl sonra yine yangınla mücadele ediyor. Yangın, salı akşamı (21 Haziran) Hisarönü beldesindeki Bördübet 7 Adalar mevkiinde başladı. Ardından bölgedeki 30 ev tahliye edildi. Gece saatlerinde ise alevlere müdahale edilemedi. Marmaris Kent Konseyi bu durumu, “Havadan müdahalenin gece yapılabilmesinin ne kadar önemli olduğunu gördük” sözleriyle yorumladı.
Yetkililer, sabahın ilk saatlerinde havadan 20 helikopter, 14 uçak, karadan ise 20’ye yakın TOMA, 363 araç ve 39 iş makinasıyla müdahale edildiğini açıkladı.
Ancak bölgedeki kimi yurttaş, gazeteci ve siyasilerin iddialarına göre havadan müdahale çalışmalarında yalnızca dört-beş uçak görev yaptı.
Orman Genel Müdürlüğü, yangının 200’ü aşkın hektarı etkilediğini açıkladı.

Fotoğraf: Orman Genel Müdürlüğü
Yangının Okluk Koyu, Çubucak ve Hisarönü bölgelerinde etkili olduğunu aktaran Muğla BB Başkanı Gürün ise yaklaşık 1.028 hektarlık (1.439 futbol sahası büyüklüğünde) bir alanın etkilendiğini söyledi.
Öğle saatlerine doğru Tarım ve Orman Bakanı Kirişci, yangının büyük ölçüde kontrol altına alındığını aktardı. Ancak, söndürülen yerlerin birçoğu yeniden alevlendi.
Yangının sosyal medyada gündem olmasının ardından Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Altun, ‘bilgi kirliliğine neden olan paylaşımlar’ hakkında teknik inceleme başlatıldığını duyurdu.
Altun sözlerini şöyle bitirdi: “Sahadaki kahramanlarımızın moral ve motivasyonunu olumsuz yönde etkileyenler hakkında, hukuk çerçevesinde yapılması gereken ne varsa yapılacaktır.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İçişleri Bakanı Soylu, yangın çalışmalarını havadan izledi. Dalaman’a iniş izni verilmeyen CHP lideri Kılıçdaroğlu, Selçuk’tan karayolu ile bölgeye gitti.
Sağlık Bakanı Koca, yangınla mücadele sırasında herhangi bir yaralanma ya da belirgin bir sağlık probleminin yaşanmadığını açıkladı.
Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay, sabotaj ihtimalinin çok yüksek olduğunu savundu. Başsavcılık, yangınla ilgili soruşturma başlatıldığını duyurdu.
Marmaris’in ardından bir yangın haberi de Köyceğiz’den geldi. Kontrol altına alındığı açıklanan yangında ilk belirlemelere göre 1 hektar orman zarar gördü.
Kapak fotoğrafı: Depo Photos
|
|
|
|
Fotoğraf: Cumhurbaşkanlığı
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Ankara’da bir araya geldi. Resmî tören sonrası, ikili ve heyetler arası görüşmeye geçildi. Ardından iki isim akşam yemeğinde bir araya geldi. Veliaht prens, Suudi Arabistan’ın fiili yöneticisi konumunda bulunuyor.
- İki ülke arasında 2017’de başlayan kriz, Cemal Kaşıkçı davasının Suudi Arabistan'a devredilmesinin ardından büyük oranda aşılmıştı. Erdoğan nisan ayının sonunda, resmî temaslarda bulunmak üzere Suudi Arabistan’a gitmişti.
Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimlerin 14 Mayıs 2023’e alınması tartışılıyor. Hürriyet’in kulis haberine göre, seçimlerin 18 Haziran’dan 14 Mayıs’a çekilmesi iki nedene bağlanıyor.
- Haziran boyunca süren sınavlar ve ikinci tura kalınması hâlinde bir sonraki seçimin 2 Temmuz’a denk gelmesi katılımın düşük olmasına neden olabilir. Zira, temmuz ayında yurttaşların çoğunun tatilde, üreticinin de tarlada olma ihtimali var.
Daha önce Libya’ya 18 ay daha asker gönderilmesine ilişkin tezkereye ‘Hayır’ oyu vereceğini duyuran İYİ Parti, dün ‘Evet’ dedi. Böylece Meclis’teki oylamada CHP ve HDP ‘Hayır', İYİ Parti, AKP ve MHP ‘Evet’ demiş oldu. İYİ Parti, kararını değiştirme gerekçesini, ’Akdeniz, Yunanistan ve Suriye odaklı gelişmelere’ bağladı.
- AKP'nin kabul edilen önerisine göre, TBMM 1 Temmuz'da tatile girmeyecek ve çalışmalarına devam edecek.
|
|
|
|
9 Temmuz 1998’de yaşanan patlama sonrası…
Yargıtay, Mısır Çarşısı'nda yedi kişinin hayatını kaybettiği patlamanın sanıkları Pınar Selek ve Abdülmecit Öztürk hakkında verilen beraat kararlarını bozdu. Kararın ardından iki isim, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle yeniden yargılanacak.
- Selek: “Bu haksızlığa karşı sonuna kadar mücadele edeceğim.”
- Dava süreci boyunca alınan bilirkişi raporlarında, patlamanın tüpgaz sıkışmasından kaynaklandığına yönelik görüş verilmişti. Selek’le birlikte yargılanan Öztürk, bombayı Selek’le beraber hazırladıkları yönündeki ifadeyi işkence altında verdiğini söylemişti. İki sanık, süreç boyunca dört kez beraat etmişti.
İki bakanlık tarafından valiliklere gönderilen yazıda, Aralık 2022’de Kerbela’ya götürmek için 300 Alevi dedesinin bulunması istendi. İçişleri Bakanlığı ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın talep yazısında, masrafların bakanlık tarafından karşılanacağı belirtildi.
- Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Cuma Erçe: “Cemevlerimizin içine girip dışlanmış, yandaş, çakma dedeler bularak Alevi toplumunu asimile etmeye, kendilerine göre yeni bir Alevilik oluşturmaya çalışıyorlar.”
AKP’nin kısa bir süre önce Meclis’e sunduğu ‘çay yasası teklifi’ne, çay üreticileri tepkili. Üreticiler yasayı ‘ölüm fermanı’, uzmanlar ise ‘hem çay üreticisi hem de Çaykur için hazırlanmış bir yıkım yasası’ olarak yorumluyor.
- Fındıklı Ziraat Odası Başkanı Özsoy, teklifin yasalaşması hâlinde üreticinin özel sektöre mahkûm edildikten sonra tamamen tarladan uzaklaşacağı görüşünde. Özsoy’a göre, sürecin sonunda çay tarımı tamamen ortadan kalkacak.
Yargıtay, darbe girişimi yargılamalarındaki ‘Sultanbeyli dosyası’ kapsamında müebbet hapis cezası verilen 71 Hava Harp Okulu öğrencisi hakkındaki kararı bozdu. Öğrencilerden bazıları, gece saatlerinde Silivri Cezaevi’nden tahliye edildi.
CHP’li vekil Sezgin Tanrıkulu’nun oğlu ve yeğeni, ailenin Beyoğlu’ndaki restoranı Kevok Ocakbaşı’nda çıkan kavgada bıçaklandı. Olayı doğrulayan Tanrıkulu, "Esnaf kavgası çıkmış. Bacaklarından hafif şekilde yaralanmışlar. Sağlık durumları iyi" dedi.
- Kavganın çıkış nedeni, ‘komşu işletmeyle masa paylaşımı nedeniyle yaşanan tartışma’ olarak açıklandı. Gözaltına alınan yedi kişi serbest bırakılırken, iki restoran da ruhsatsız oldukları gerekçesiyle mühürlendi.
Van Başkale'de askerlerin yaptığı silahlı baskında evde olan Atlı ailesi üyeleri, askerler tarafından darp edildiklerini öne sürdü. Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, Esenyamaç köyünde bir kişiyi gözaltına alan askerlerin otomatik silahlarla havaya ateş açtığı görülmüştü.
- Valilik açıklamasında, gözaltına alınan kişinin yakınlarının taş attığı ve askerlerin 'kalabalığı dağıtmaya çalıştığı' belirtilmişti.
Batman Belediyesi kayyumu, Kürt yazar Cegerxwîn'in Kine Em Parkı’nda bulunan büstünü kaldırdı. Büst, 2007 yılında belediye tarafından parka dikilmişti.
|
|
|
|
Fotoğraf: The Times
Antarktika ve Alp Dağları’nda görülen ‘kırmızı kar’ın nedeni algler olarak tespit edildi. Alglerin yüksek oranda güneş ışığına maruz kaldığı için bir kalkan oluşturduğu; bunun da kırmızı renk verdiği saptandı.
Telegram, 700 milyonu aşkın aktif kullanıcısına ücretli abonelik servisi ‘Telegram Premium’u duyurdu. Aylık 5 dolarlık (Türkiye’de 95 lira) servisle birlikte ‘Premium’ üyeler, 4GB’a kadar dosya gönderimi sağlayabilecek. ‘Telegram Premium’un tüm özellikleri…
|
|
|
Hemen abone olun, bir sonraki bülteni kaçırmayın!
|
Fotoğraf: Depo Photos
AB ülkelerinde yaşayanların yüzde 60’ı, Türkiye hakkında ‘olumsuz’ görüş bildirdi. Avrupa Parlamentosu’nun yaptırdığı ankete katılanların yüzde 28’i, Türkiye’yle ilgili olumlu görüşleri olduğunu söyledi.
- En fazla olumlu görüş bildiren ülke yüzde 56 ile Letonya olurken, Yunanistan yüzde 4 ile en olumsuz görüşe sahip ülke oldu.
Almanya’da, üzerinde bir tabanca ve mermilerle yakalanan Ali D., ‘Türk istihbaratı için çalıştığı’ yönündeki suçlamaları kabul etti. İlk duruşmaya çıkan Ali D., ‘PKK’li bir kişi ve Gülenci iki kişi olmak üzere üç Alman vatandaşı hakkındaki bilgileri Türk istihbarat birimlerine muhbir olarak ilettiğini ve başka üç kişiyle ilgili de bilgi topladığını’ söyledi.
Türk ve Rus askeri heyetlerinin görüşmesinin ardından ‘Azov Concord’ isimli Türk kuru yük gemisi Ukrayna’dan ayrıldı. Gemi, Rusların kontrolündeki Mariupol limanından ayrılan ilk yabancı gemi oldu.
- 23-24 Haziran’da yapılacak AB Liderler Zirvesi’nde, Ukrayna ve Moldova’nın ‘aday ülke’ statüsü görüşülecek. Her iki ülkenin de başvurusunun kabul edilmesi bekleniyor.
- AB’nin Rusya’ya karşı ‘altın yaptırımı’ için hazırlık yaptığı ileri sürülüyor. Altın, yurtdışındaki varlıklarına erişimde kısıtlamalarla karşı karşıya kalan Rusya Merkez Bankası için ‘çok önemli bir varlık’ olarak değerlendiriliyor.
İngiltere, gerekli gördüğü durumlarda AİHM tarafından verilen kararları uygulamaması ile ilgili yasa teklifini parlamentoya sundu. Teklif, İngiltere’nin sığınmacıları Ruanda’ya gönderecek planını AİHM’in engellemesi üzerine sunuldu.
Afganistan’da meydana gelen 6.1 büyüklüğündeki depremde 1.000’e yakın kişi hayatını kaybetti. Ölü sayısının yükselmesi beklenirken, Taliban uluslararası topluma yardım çağrısında bulundu.
ABD’li oyuncu Bill Cosby, cinsel istismardan suçlu bulunarak 500 bin dolar tazminat ödemeye mahkûm edildi. 84 yaşındaki Cosby, 1975’te 16 yaşındaki bir çocuğu istismar etmekle yargılanıyordu.
- Daha önce başka bir cinsel saldırıdan suçlu bulunarak hapis yatan Cosby, 2005’ten bu yana 50’den fazla kadın tarafından aynı suçlamayla dava edildi.
|
|
|
|
Fotoğraf: Depo Photos
İstanbul’da zamlı olarak 5 liraya satılan ekmeğe yeniden zam bekleniyor. Fırıncılar, maliyet artışları ve kaçak fırınlar nedeniyle ekmek fiyatlarının 7-8 liraya kadar yükseleceğini öngörüyor.
- Konya’da 2.5 liradan satılan 200 gram ekmeğin fiyatı 3.5 liraya yükseldi.
Tüketici güven endeksi, haziranda, bir önceki aya oranla yüzde 6.2 azalarak 63.4 seviyesine geriledi. Endeks, hâlihazırda tarihinin en düşük seviyesinde…
Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu’nun raporuna göre gıda fiyatları, yıllık yüzde 171.36 oranında arttı. Bu dönemde sebze fiyatları yüzde 477.2, meyve fiyatları yüzde 180.99, ekmek, un, bulgur ve makarna gibi ürünler yüzde 169.89, süt ürünleri ve yumurta fiyatları da yüzde 123.35 oranında artış gösterdi.
Zincir marketlerin, haksız rekabet gerekçesiyle aldıkları cezaların yürütmesinin durdurulması için açtıkları dava reddedildi. Rekabet Kurulu, altı zincir markete toplamda 2.7 milyar lira ceza kesmişti.
ABD Başkanı Biden’ın, galon başına alınan 18 sentlik verginin yaz ayları için askıya alınması teklifini Kongre’ye sunma beklentisi, petrol fiyatlarını yüzde 5’in üzerinde bir oranda düşürdü. Brent petrol hâlihazırda 108 dolar seviyelerinden işlem görüyor.
- Uluslararası piyasalardaki düşüşün ardından benzinin litre fiyatına bu geceyarısından itibaren geçerli olmak üzere 25 kuruş indirim bekleniyor.
İngiltere’de enflasyon, yıllık bazda yüzde 9.1’le son 40 yılın en yüksek seviyesine çıktı. Enflasyon, mayıs ayında Almanya’da yüzde 8.8, ABD’de yüzde 8.6, Fransa’da ise yüzde 5.8 olarak duyurulmuştu.
|
|
|
|
İsviçre, 1 Ağustos’tan itibaren ülkede tıbbi kenevir yasağını kaldıracak. Amaç, tıbbi kenevire ihtiyacı olan hastaların bürokrasiye takılmamasını sağlamak. Eğlence amaçlı kenevir kullanımı ve satışı ise yasak kalmaya devam edecek.
📹 Çapa Tıp Fakültesi mezuniyetinde okul yönetimi, ‘Hekimlik Andı’nda yer alan ‘hastanın cinsel yönelimi’ kısmını sansürledi. Öğrenciler yemin sırasında, “Cinsel yönelim” diye bağırdı.
|
|
|
|
Fransa merkezli bağımsız oyun firması BlueTwelve Studio’nun geliştirdiği ve bir sokak kedisinin gözünden aktarılan ‘Stray’ isimli oyun, 19 Temmuz’da piyasaya sürülecek. Ailesinden koparılan kaybolmuş bir sokak kedisinin işlendiği oyunda, şehirdeki bulmacaları çözüp yolu bulmak gerekiyor.
📷 Fotoğraflarla: Yunanistan’daki Arkeoloji Müzesi’nde sergilenen ‘Antikytheralı Herkül’ heykelinin kayıp başı, 2 bin yıl önce batan bir Roma gemisinde bulundu.
|
|
|
|
Fotoğraf: İrem Yaman
İki kez dünya şampiyonu olan 27 yaşındaki eski milli tekvandocu İrem Yaman, İYİ Parti’ye katıldı. Yaman, kendisi yerine aynı sıklette rakibi olan Hatice Kübra İlgün’ün Tokyo 2020’ye götürülmesine tepki göstermiş ve turnuvadan birkaç ay sonra kariyerine son vermişti.
Sezonun üçüncü Grand Slam’i Wimbledon'ın elemelerine katılan İpek Öz, ilk turda dünya 204 numarası Abduraimova'ya 2-1 yenilerek elendi. Erkeklerde Altuğ Çelikbilek ile Cem İlkel'in ardından Öz'ün de elenmesiyle, turnuvada Türkiye’den sporcu kalmadı.
Fortuna Sittard’ın Burak Yılmaz transferi Hollanda basınında: “Bu bir ‘şehir efsanesi’ olmalı.”
|
|
|
|
- Mizah dergisi Uykusuz bu haftaki sayısının kapağına, Pınar Gültekin davasını taşıdı: “Daha fazla indiremedim.”
- Basketbol efsanesi Yalçın Granit’in anlatıldığı Tivibu Spor belgeseli: ‘GRANİT’
- Dosya: Türkiye'de elektrikli otomobil kullanımı ne durumda?
- The Guardian seçkisi: ‘2022’nin en iyi albümleri’
- Emeritus Prof. Dr. Haluk Şahin’in yazısı: ‘Hayal kırıklıklarımızın mevsimi: Yaz tatilleri iptal mi edildi?’
- Yazar Ayfer Tunç, ‘Ben Okurum’ podcast bölümünde Sait Faik Abasıyanık üzerine konuşuyor: “İnsana bakışındaki o sahicilik, onu 90 yıldır okunan bir yazar yapıyor.”
|
|
|
|
“Bu turnuvada tek gecelik ilişkiler kesinlikle olmayacak. Herhangi bir partiye izin verilmeyecek.”
Katarlı bir polis yetkilisi, Dünya Kupası için ülkeye gelecek taraftarları uyarıyor.
|
|
|
Bülteni Paylaş
Takip Edin |
|
Kapsül'ü sosyal medya'da takip edin! |
|
|
|
|
|
|
|