Emrah Temizkan Eğlence dünyasının devlerinden Walt Disney’in tarihinde bir ilk yaşanacak. Hafta içinde yapılan duyuruda, 98 yıllık şirkete ilk kez bir kadının başkanlık edeceği açıklandı. Endorfin, bu gelişmeden yola çıkarak sizi Walt Disney’in ve Mickey Mouse’un hikâyesine götürüyor... Nasıl doğdu?: 65 yıllık ömründe eğlence dünyasında devrim yaratan Walt Disney, 1901 yılında Chicago’da doğar. 9 yaşına kadar çiftlikte babasıyla çalışan Walt, boş zamanlarında oyunlar icat eder ve gördüğü hayvanların çizimlerini yapar. Favori yazarları Mark Twain ve Charles Dickens kitaplarıyla büyüyen Walt, babasına sanatçı olmak istediğini söyler. Çizime olan ilgisi ilerleyen yaşlarda da devam eden Walt’ın yarı profesyonel çizerlik hayatı, başarısız girişimlerle sonuçlansa da, 26 yaşına geldiğinde tüm hikâye değişir. Disney’in iş bulma umuduyla New York’tan California'ya doğru çıktığı tren yolculuğunda karaladığı minik fare karikatürü, dünya üzerinde en bilindik çizimlerden biri haline gelir. Minik farenin ismi ilk olarak ‘Mortimer’ olarak düşünülür ancak Walt’ın eşi Lillian’ın, kulağa daha sevimli bir önerisi vardır: ‘Mickey’. 
Sinemada devrim: Mickey Mouse, New York'taki Colony Sineması'nda 'Steamboat Willie' isimli çizgi filmde ilk kez beyaz perdeye yansır. İlk Technicolor teknikli, uzun metrajlı ve sesli çizgi film ‘Steamboat Willie’nin yönetmeni Walt Disney, aynı zamanda Mickey Mouse’u da seslendirir. Disney, 1946’ye kadar Mickey Mouse’un seslendirmesini yapmaya devam eder. Mickey, önceleri yer aldığı içeriklerde sadece ıslık çalarken, 1929’da 'oynadığı' ‘The Karnival Kid’ filminde konuşmaya başlar. İlk sözleri ise ‘sosisli sandviçler’ anlamındaki ‘hot dogs!’ olur. 1935’te yayınlanan ‘The Band Concert Mickey’, sinemada gösterilen ilk renkli kısa çizgi film olma özelliğini taşıyor. 1940’da oynadığı ‘Fantasia’ ise Mickey’nin sinemalarda gösterime giren ilk uzun metrajlı filmidir. Mickey fenomeni: Kulakları, TIME dergisi tarafından 20’nci ve 21’inci yüzyılın en büyük kültürel simgelerinden biri ilan edilen Mickey’nin, her iki elinde dörder parmak bulunuyor. Bunun nedeni ise ‘estetik görüntüyü korumak’ olarak açıklanıyor. Mickey Mouse, Disney’in marka çatısı altındaki her şeye ilham veren bir karakter olarak şimdiye dek 120’den fazla animasyon filminde yer aldı. Tarihteki en ünlü Mickey ürünlerinden biri ise 1933’te Ingersoll’un piyasaya sürdüğü, Mickey’nin kollarının akreple yelkovanı gösterdiği kol saatleri. 
Mickey ve yaratıcısı Walt Disney Türkiye’ye nasıl girdi?: Türkiye, Mickey Mouse çizimiyle ilk olarak 1930’lu yıllarda tanıştı. Avrupa’ya henüz gelen Mickey Mouse için her ülke, kendi dilinde herkesin kolaylıkla söyleyebileceği bir isim yaratmıştı. Mickey Mouse’un Türkiye'deki ilk ismi de ‘Miki Maus’ oldu. 80’li yıllarda ise ‘Mickey Mouse’ olarak devam etti. Mickey Mouse, İtalyancada Topolino (minik fare), Almancada Micky Maus, Fincede Mikki Hiiri, Latincede Michael Musculus ve İsveççede Musse Pigg olarak anılıyor. Türkiye’de Mickey Mouse’un sessiz ve kısa çizgi filmlerinin, hem televizyon hem de sinemalarda film öncesi kuşakta gösterilmesi ise 1970’lerde başladı. Mickey ilk Türkiye ziyaretini Minnie, Goofy, Donald ve Pluto’yla birlikte 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında 1999’da yaptı. Sonraki yıllarda pek çok kez Türkiye’ye gelen Mickey; Ayasofya, Topkapı Sarayı, Galata Kulesi ve Ortaköy’de fotoğraf çekimleri gerçekleştirdi. Bugüne dek Türkiye’de 200’den fazla yayınevi tarafından Mickey’i içeren çizgi romanlar, gazete tefrikaları, çocuk dergileri, boyama kitapları, bilmece-bulmaca kitapları, yap-boz setleri ve hikâye kitapları basıldı. Dahası 
Mickey ve arkadaşlarının İstanbul maceralarını konu alan bölüm: ‘Mickey İstanbul'da’ Fotoğraflarla Mickey Mouse’un serüveni... Walt Disney’in kalıcılık sırrı: - İnsanlara içlerindeki iyimserliği ve umudu hatırlatacak bir şey yap.
- Tüm derdini ve hayallerini, anlatabileceğin en basit formda aktarmayı dene. Emin ol, her cümlenin ve her çizimin daha basiti vardır. Ne kadar basit, o kadar kalıcı.
- Ne yaparsan yap, çocuklardan bir şey kapmaya bak
Mickey, Kuzey Kore'de sahneye çıkan az sayıda 'ABD'liden biri. 2012 yılında ülkenin ulusal lideri Kim Jong Un, Mickey Mouse ve diğer Disney karakterlerinin kostümlerini giymiş oyuncuların sahnede dans etmesine izin verdi. Walt Disney’in biyografisi...
|